Op het verkeerde (eco) been

09/13/2013

Laten ondernemers zich op het verkeerde been zetten? Eco duurzaam is in ieder geval een dankbaar onderwerp om mensen mee om de tuin te leiden of ten minste twijfel te zaaien. Dat heeft te maken met wat te beredeneren valt maar zeker ook met wat mensen op basis van ervaring vooronderstellen. Het oerwoud aan milieuvriendelijk, duurzaam, sociaal certificaten en keurmerken helpt daarbij een handje omdat al deze certificaten maar een stukje van de puzzel invullen. Als ondernemer wil je de goede eco – duurzaamheid kant op omdat het nu, maar zeker over een aantal jaren, concurrentievoordeel oplevert.

Even een paar voorbeelden waarbij het eco duurzaamheid gevoel op de proef wordt gesteld. Welk eco been is werkelijk richting duurzaam?

Duurzaam wonen. Is een klein huis nu duurzamer dan een groot huis? Immers het zijn minder stenen en minder gas dat verstookt wordt in een klein huis, toch? Heeft u het gevoel dat u op het verkeerde been stond of staat? Duurzaam wonen gaat over de milieubelasting per € kosten en dat heeft weinig van doen met de omvang van het huis.

Wat te denken van de duurzaamheid van een laptop versus een desktop: de laptop is duurzamer door minder energie, minder materiaalgebruik en een hogere prijs terwijl veel mensen denken dat de langer op markt zijde, uitontwikkelde desktop de duurzaamheidsprijs zou moeten verdienen.

Neem dan het Nespresso kopje koffie dat duurzamer is dan een traditioneel dripkopje koffie vanwege lager energiegebruik per kopje, een zeer hoog recyclingpercentage van de aluminium cups en een hogere prijs. Dan hebben we het nog niet over de plofkip versus de biokip gehad.

U zult zich wel afvragen waarom ik iedere keer maar terugkom op de prijs als het om eco duurzaamheid gaat. Dat is minder vreemd dan het lijkt. Wij geven met z’n allen in Europa geld uit. Elke € heeft milieubelasting tot gevolg. Als we per € besteding nu eens minder milieubelasting gaan veroorzaken, zijn we op de goede weg. Dat betekent dat ondernemers voor hun producten en diensten als vuistregel de verhouding tussen milieubelasting en omzet in de gaten zou moeten houden en verlagen. Dan ontwikkel je als ondernemer een goed eco duurzaamheids gevoel, kan je inschatten hoeveel duurzamer je bedrijf vandaag is ten opzichte van gisteren, en kan je inschatten of je te weinig, genoeg of te veel eco kosten meeneemt! Dan laat je je niet meer zo snel op het verkeerde been zetten!

Erik Wijlhuizen (Directeur Sustainable Endeavour)

Previous post:

Next post: